Λ.Σ. Θήβας: Προτάσεις για τη στήριξη εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων από τον κορωνοϊό

laiki-sispirosi thivas

Προτάσεις για τη στήριξη εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων

από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού

υπέβαλε η Λαϊκή Συσπείρωση Θήβας στο Δημοτικό Συμβούλιο

          Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας πλαίσιο αιτημάτων – μέτρων για την ανακούφιση των εργαζομένων από τις συνέπειες της πανδημίας.

          Ακολουθεί η πρόταση:

          «Μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού, η οποία απειλεί όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την ίδια την οικονομική επιβίωση της πλειοψηφίας των εργαζομένων, πιστεύουμε ότι ο Δήμος Θηβαίων πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα στην κατεύθυνση των μέτρων προφύλαξης της δημόσιας υγείας και της ελάφρυνσης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

·         Για τις μικρές επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, την απαλλαγή τους για το διάστημα της αναστολής από: α) τα ενοίκια δημοτικών ακινήτων, β) τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, το τέλος παρεπιδημούντων και το φόρο ηλεκτροδοτούμενων, γ) τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων. 

·         Για τους μισθωτές των σχολικών κυλικείων και των κυλικείων των κοιμητηρίων, την απαλλαγή τους από την καταβολή ενοικίων για το διάστημα ισχύος των τρέχοντων μέτρων.

·         Τη μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών για το 2020 για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αναστολή οι εργασιακές τους σχέσεις και για τις μικρές επιχειρήσεις (για αυτές η μείωση να αφορά το διάστημα μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας).

·         Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

·         Πάγωμα των ρυθμίσεων προς το Δήμο μέχρι 31/8/20 και καταβολή επόμενης δόσης 30/9/20.

·         Την εξασφάλιση καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους στα νομικά πρόσωπα του δήμου.

·         Την εξασφάλιση σε επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό του Δήμου που εργάζεται (πχ Βοήθεια στο Σπίτι, καθαρίστριες, εργαζόμενοι καθαριότητας, πρασίνου κλπ).»

          Η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε τη συζήτηση των μέτρων στο Δημοτικό Συμβούλιο, «λόγω του ότι αυτό συνεδριάζει διά περιφοράς», ενώ ο Δήμαρχος απάντησε εγγράφως στην πρόταση.

          Ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε με το ότι τέτοιες προτάσεις ή και άλλα ζητήματα δε γίνεται να συζητιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο λόγω της σημασίας των μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν, όσο και του ότι τα θέματα που βάζει η Δημοτική Αρχή στην Ημερήσια Διάταξη συζητιούνται κανονικά και λαμβάνονται οι αντίστοιχες αποφάσεις.

          Ταυτόχρονα, η πάγια θέση μας, όπως της έχουμε καταθέσει σε όλα τα όργανα του Δήμου, είναι ότι αυτά δε μπορεί να «συνεδριάζουν» διά περιφοράς, αφού με τον τρόπο αυτό είναι αδύνατη η οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση. Για το λόγο αυτό ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να διασφαλίσει τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε να υπάρχουν οι ελάχιστες δυνατότητες συλλογικής λειτουργίας των οργάνων.

Σχετικά